Care este perioada maxima de proba pentru angajati?
Confidențialitatea datelor dvs. este importantă pentru noi

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare, pentru a vă prezenta conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul nostru. Făcând clic pe „Acceptă tot”, acceptați utilizarea cookie-urilor.

Ce trebuie sa stim despre perioada maxima de proba pentru angajati?

Perioada de probă la angajare poate fi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.

Sa incepem de la prevederile din Codul Muncii, conform carora, perioada de proba reprezinta o modalitate prin care angajatorul poate verifica aptitudinile salariatului.

Nu neglijam faptul ca perioada de proba nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajat. In timpul perioadei de proba, CIM inceteaza printr-o simpla notificare. Ca angajator, poti termina raporturile de munca in mod rapid, fara sa iti motivezi decizia. Ca angajat, poti face exact acelasi lucru, fara obligatia de a ramane in perioada de preaviz.


"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.", prevede art. 31, alin. (3) din Codul Muncii.


Perioada de proba este de maxim

  • 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.
  • 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
  • 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.

CE DREPTURI ARE ANGAJATUL IN PERIOADA DE PROBA?

Discutam despre EXACT aceleasi drepturi de care se bucura orice alt salariat al companiei, aici fiind incluse obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern. Salariatii aflati in perioada de proba nu vor fi defavorizati fata de restul angajatilor.


O SINGURA PERIOADA DE PROBA

Dupa cum bine stim, pe durata executarii unui contract individual de munca, se poate stabili o singura perioada de proba.

Exceptie: Salariatii pot fi supusi la o noua perioada de proba daca vor debuta la acelasi angajator, intr-o noua functie sau daca vor presta activitate intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

 

Sursa. legislatiamuncii.manager.ro

 

Recomandare

"Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale; un contabil bun aduce debite profesiei sale."

Charles J.C. Lyall

 

 

 

Limbă

Găsește-ne cu ușurință