NOUTATI LEGISLATIVE 2017
Confidențialitatea datelor dvs. este importantă pentru noi

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare, pentru a vă prezenta conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul nostru. Făcând clic pe „Acceptă tot”, acceptați utilizarea cookie-urilor.

  • persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor şi a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi functionare;
  • persoanele juridice straine care desfaşoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
  • persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.

Prin urmare, contribuabilii enumerati anterior au fost obligati sa calculeze şi sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai 2016, plata "taxei pe stalp" realizandu-se in doua tranşe egale, pana la datele de 25 mai şi 25 septembrie 2016.

3.Salariul minim brut pe tara va creşte

De la 1 februarie salariul minim brut va creste cu 200 de lei, de la 1.250 la 1.450 de lei, potrivit unui act normativ aparut recent in Monitorul Oficial

 

4.Taxe infiintare PFA / SRL ? SRL-D

 

Se elimina de la 1 februarie 2017, a taxelor percepute de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) la constituirea unei entitati, fie ea cu personalitate juridica (SRL, SRL-debutant etc) sau fara personalitate juridica (PFA, intreprindere individuala/familiala) este prevazuta in Legea nr. 1/2017, publicata vineri in Monitorul Oficial.

5.Impozit specific pentru industria hoteliera şi de alimentatie publica

A intrat in vigoare şi Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, prevederile acesteia urmand sa avantajeze anumite companii şi sa dezavantaje multe altele, in special pe cele de mici dimensiuni.

Impozitul specific, care se calculeaza in functie de cateva variabile: suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea, este datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentatie publica.

Deci, indiferent daca sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile ori cafenelele aplica de anul acesta noul sistem de impozitare, care va afecta negativ micile afaceri, in special.

6.Impozitul pe profit:

Regulile ce guverneaza impozitul pe profit au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2016, publicata intr-un numar al Monitorului Oficial din 6 decembrie 2016. 

Concret, in conditiile in care pana acum nu erau reglementate in Codul fiscal situatiile in care contribuabilii solicita fie revenirea la anul calendaristic, fie modificarea perioadei anului fiscal modificat, masurile aplicabile de la 1 ianuarie 2017 stabilesc urmatoarele:

  • daca anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include şi perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat şi 31 decembrie a anului calendaristic respectiv;
  • daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include şi perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat şi ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat.

Important! A fost extinsa aplicarea facilitatii de scutire de impozit a profitului reinvestit și asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, concomitent cu aplicarea nelimitata in timp a acestei facilitatii fiscale.

Totodata, lista cheltuielilor deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal a fost completata, din prima zi a lui 2017, cu cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfașurarea invatamantului profesional și tehnic, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale.

7.Reducerea limitei capitalului social si cresterea plafonului minim pentru impozitarea microintreprinderilor

Plafonul pentru microintreprinderi, ridicat pana la 500.000 de euro

Pentru a fi microintreprindere, o firma trebuie sa aiba venituri de cel mult 500.000 de euro, realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, fata de 100.000 de euro, pana in prezent, prevede o OUG, care schimba Codul fiscal. In plus, va fi scazuta și cota de impozitare la 1%.

Reducerea limitei capitalului social pentru care firmele nou-infiintate pot opta pentru plata impozitului pe profit, in detrimentul celui pe veniturile microintreprinderilor, este inclusa, de asemenea, in OUG  nr. 84/2016 și a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017. Plafonul minim de 25.000 de euro (adica aproximativ 112.000 de lei), de la care se poate opta pentru impozitul pe profit, a fost redus la 45.000 de lei (cca 10.000 de euro), astfel ca doar entitatile cu un capital social mai mic decat suma din urma trebuie sa aplice de-acum impozitul pe veniturile microintreprinderii. Masura este valabila și pentru contribuabilii deja infiintati care iși vor majora capitalul social cel putin la nivelul de 45.000 de lei (sau care il vor scadea pana la aceeași suma).

8.Registrul operatorilor intracomunitari:

Contribuabilii, indiferent ca este vorba de persoanele impozabile sau cele neimpozabile, care efectueaza operatiuni intracomunitare nu mai trebuie sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) de la 1 ianuarie 2017, acest registru fiind eliminat din Codul fiscal.

9.Servicii medicale :

deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate, suportate de angajati, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate (conform Legii nr. 95/2006, republicata), in limita echivalentului in lei al sumei de 400 euro anual.

 10.Plafon contributie asigurari sociale:

Se elimina plafonul reprezentand valoarea sumei echivalente cu cinci castiguri salariale medii brute, aferenta bazei lunare de calcul  a contributiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor. 

11.Plafon contributie asigurari sociale sanatate:

se elimina plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contravaloarea a cinci castiguri salariale medii brute, prevazut in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si din alte surse. Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza asupra venitului realizat.

12.Impozit pe venit –activitati sezoniere:

Eeliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri  din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatilor cu caracter  sezonier, in baza contractului individual de munca, incheiat pe durata determinata. Masura propusa are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat. 

De asemenea, masura are scopul sa fidelizeze forta de munca autohtona, prin stabilitatea raporturilor contractuale de munca si diminuarea migrarii personalului specializat pentru aceste activitati, cu un impact semnificativ in plan social.

 13.Impozit pe venit din transferuri de proprietate:

se modifica modalitatea de stabilire a impozitului pe venit datorat pentru veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, astfel: Guvernul introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor obtinute ca urmare a  transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, in suma de 450.000 lei.

 

Peste aceasta suma, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% la diferenta dintre valoarea declarata de parti si suma neimpozabila de 450.000 lei. Decizia are scopul incurajarii vanzarii imobilelor, ceea ce permite cresterea industriei constructiilor, orientata spre constructia de locuinte.

 

Recomandare

"Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale; un contabil bun aduce debite profesiei sale."

Charles J.C. Lyall

 

 

 

Limbă

Găsește-ne cu ușurință