Ce sunt preturile de transfer?

Pret de transfer – pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii intre persoane afiliate. Operatiuni precum: vanzari de bunuri, imprumuturi, prestari de servicii de consultanta, management etc. ce intervin intre persoane afiliate si care toate cad sub incidenta prevederilor fiscale privind preturilor de transfer.


Ce obligatii avem cu privire la preturile de transfer?


Trebuie respectat Principiul pretului pietei libere - tranzactiile intre persoanele afiliate se efectueaza in conditiile stabilite sau impuse care nu trebuie sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre intreprinderi independente.


Ce se poate intampla daca nu respectam acest principiu?

 
Autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoanele afiliate, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei; ajustarea se face numai din punct de vedere fiscal
*Vizate: relatii rezidenti – nerezidenti, precum si rezidenti – rezidenti
*Ca si principiu, (cel putin in teorie) eventualele ajustari fiscale ar trebui sa impacteze ambele entitati participante la tranzactie

Recomandare

"Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale; un contabil bun aduce debite profesiei sale."

Charles J.C. Lyall

 

"Experienta m-a invatat cateva lucruri. Primul este acela de a-mi asculta instinctul, indiferent de cat de bine suna ceva pe hartie. Al doilea este ca in general esti mai castigat daca ramai alaturi de ceea ce cunosti, iar al treilea lucru este ca uneori, cele mai bune investitii sunt cele pe care nu le faci."

Donald Trump